AKD Header afbeeling AKD logo AKD print logo
ˇ

Vind direct uw AKD specialist

Vind direct uw AKD specialist

Wie is aansprakelijk voor de schade als gevolg van het vreugdevuur in Scheveningen?

Specialist Info Specialist Image LinkedIn

Gerrit van der Veen

Advocaat, Partner

Omgevingsrecht, Overheidsaansprakelijkheid

​Nu de brand op het strand is geblust, rijst de vraag wie de schade gaat betalen als gevolg van het vreugdevuur. Is de stichting met vrijwilligers aansprakelijk? Heeft de gemeente Den Haag een aansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde gesteld voor de vergunning? Of moet de gemeente over de brug komen omdat het nalatig was in het toezicht? Noch de gemeente Den Haag noch de Scheveningse bouwers zijn bereikbaar om vragen te beantwoorden. Wel of niet verzekerd: het aansprakelijkheidsvraagstuk zal bijzonder lastig worden.


Professor en advocaat Gerrit van der Veen schreef voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een naslagwerk over overheidsaansprakelijkheid. Volgens hem is het wel mogelijk om een gemeente aansprakelijk te stellen voor een evenement waar een vergunning voor verleend is, maar leidt dat niet snel tot succes. "Onder meer omdat het de vraag is of de bewuste schade nu echt door de vergunning is veroorzaakt, of wellicht door handelen in strijd met die vergunning, of nog door andere oorzaken", aldus Van der Veen.

Ook het feit dat een vergunninghouder zich niet aan de voorwaarden houdt, maakt de houder nog niet automatisch aansprakelijk bij een incident. "Het zou relevant kunnen zijn of dat incident is veroorzaakt juist door overtreding van de voorwaarden, of door een andere oorzaak."

Lees hier het volledige artikel.

2-1-2019

 

 

 

 

1043

 

Gerrit van der Veen

Gerrit van der Veen|d13e3c58-3131-4fc7-a5fd-12c8f6f95f16