AKD Header afbeeling AKD logo AKD print logo
ˇ

Vind direct uw AKD specialist

Vind direct uw AKD specialist

Second opinion procedure

Specialist Info Specialist Image LinkedIn

Eelkje van de Kuilen

Advocaat, Partner

Contracteren met de Overheid, Zorg

Per 1 mei 2013 bestaat er tijdelijk een snellere en goedkopere manier om in hoger beroep te gaan bij het hof Den Haag. Vanaf deze datum kunnen partijen na een eenvoudige civiele zaak bij dit hof een second opinion aanvragen. Het hof beoordeelt de zaak dan binnen korte termijn, zonder dat extra bewijs of andere nieuwe stukken worden ingebracht. Het hof zal gedurende een jaar met deze procedure experimenteren.

 

Het initiatief voor deze proef komt van het Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Civiele sectoren van de Hoven. Dit overlegt kijkt naar de mogelijkheden voor herziening van de hoger beroep procedure, met als doel de betrokkenheid van partijen bij het vormgeven van de procedure te vergroten, de kosten beheersbaar te houden en de procedure te versnellen en te vereenvoudigen.

 

Niet elke procedure komt voor een second opinion in aanmerking. Het hof zal dit alleen toestaan bij relatief eenvoudige zaken waar beide partijen instemmen met deze second opinion procedure. Er is voor deze procedure een apart reglement opgesteld.

 

Modernisering van de rechtspraak is toe te juichen, maar bij de second opinion procedure zijn kanttekeningen te plaatsen. Het hoger beroep dient niet alleen om de juistheid van de beslissing van de eerste rechter te beoordelen, maar ook om partijen een herstelmogelijkheid te bieden. Partijen mogen nieuwe feiten en bewijzen aanvoeren en hun stellingen aanvullen en verbeteren. In de second opinion procedure is daar echter geen gelegenheid voor. Partijen dienen dit zich voorafgaand aan de second opinion procedure goed te realiseren. Bij ontevredenheid over de gang van zaken bij de second opinion procedure staat immers alleen nog cassatie open. Het volgen van een normale hoger beroep procedure is dan uitgesloten.

 

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Eelkje van de Kuilen.

18-7-2013

Corporate / M&A; Banking & Finance; Commercial Contracting; Herstructurering & Insolventie; Geschillenbeslechting

Overige

 

 

 

 

1043

 
 

 

Oorspronkelijke auteur

Eelkje van de Kuilen

Auteur

Eelkje van de Kuilen|0ef93626-506a-475d-a454-f3461b4113f7

 

Co-auteurs