Aandachtspunten zienswijzen scheiding Woningwet

13 september 2016 | Blog

Veel corporaties zijn nu bezig met het scheidingsvoorstel en het opvragen van zienswijzen. Belangrijk is om dit goed te doen. In dit blog belicht ik een paar aandachtspunten.

Algemeen bekend is dat de corporatie zienswijzen moet opvragen bij de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente waar zij haar woonplaats heeft en van de gemeenten waar zij feitelijk werkzaam is en de huurdersorganisatie. Belangrijk is om te beseffen dat een corporatie ook haar huurders van het maatschappelijk onroerend goed (MOG) de gelegenheid moet geven om hun zienswijze op de scheiding te geven. Maatschappelijk onroerend goed in de zin van de Woningwet zijn onder meer opvangcentra, buurthuizen, bibliotheken en brede scholen.

Een ander aandachtspunt is de Overlegwet. De Woningwet sluit de toepasselijkheid van de Overlegwet niet uit. Integendeel zelfs, de op grond van de Overlegwet vereiste adviezen moeten bij het scheidingsvoorstel worden gevoegd. Een advies is bijvoorbeeld vereist als er in het kader van de scheiding woongelegenheden worden vervreemd.

Belangrijk is om de partijen die een zienswijze moeten geven goed te informeren. Alle inlichtingen die redelijkerwijs kunnen bijdragen aan het zich vormen van een zienswijze moeten verschaft worden. In de regelgeving is dit uitgewerkt. Een voorbeeld is dat een corporatie moet aangeven welke werkzaamheden, baten, lasten, activa en passiva zij wil onderbrengen in de niet-DAEB tak . Ook moet worden toegelicht welke prestaties op het terrein van de volkshuisvesting van de DAEB- en de niet-DAEB tak na de scheiding worden beoogd. En zo zijn er nog meer aandachtspunten. 

Juridisch advies, bijstand van een advocaat of meer informatie?

Wilt u meer weten over het opvragen van de zienswijze? Of bent u een partij die om een zienswijze wordt gevraagd? Neem dan contact op met gespecialiseerd advocaat Eelkje van de Kuilen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven