AKD Header afbeeling AKD logo AKD print logo
ˇ

Vind direct uw AKD specialist

Vind direct uw AKD specialist

5 aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens voor registers van verwerkingen

Specialist Info Specialist Image LinkedIn

Martin Hemmer

Advocaat, Partner

Intellectueel Eigendom, ICT & Privacy, Compliance, Integriteit & Toezicht

De Autoriteit Persoonsgegevens ("AP") heeft 5 aanbevelingen genoemd ten aanzien van het register van verwerkingen. De AP doet deze aanbevelingen naar aanleiding van een verkennend onderzoek onder 30 organisaties binnen verschillende sectoren.

 

  1. Benoem duidelijk hoe lang en met welk doel de persoonsgegevens worden bewaard. Het is niet toegestaan persoonsgegevens oneindig en zonder motivering te bewaren.
  2. Neem de contactgegevens van de verantwoordelijke op in het register.
  3. Zorg voor een overzichtelijk bestand, welke eenvoudig te gebruiken is.
  4. Benoem duidelijk de locaties en bestanden waar persoonsgegevens worden bewaard.
  5. Benoem duidelijk welke doelen bij welke verwerkingsactiviteiten horen. Een opsomming van verwerkingen per afdeling met een lijst van doeleinden is niet voldoende.

 

Bovenstaande aanbevelingen vloeien reeds, al dan niet indirect, voort uit de AVG. Het register van uw organisatie dient zich dus al te houden aan deze vereisten.

 

De AP is van mening dat een register veel zegt over de interne beveiliging van persoonsgegevens. Het is dan ook van groot belang om een helder en compleet register van verwerkingen te hebben.

14-1-2019

Intellectueel Eigendom, ICT & Privacy

 

 

 

 

 

1043

 
 

 

Oorspronkelijke auteur

Martin Hemmer

Auteur

Martin Hemmer|bf37f4b5-cc02-470d-b975-b0d4830761a6

Eliëtte Vaal

Co-auteurs

Eliëtte Vaal|d2ad6532-9a55-4a9e-ab6e-eb759e55726a

Juridisch advies of meer informatie

Heeft uw organisatie hulp nodig met het opstellen van een register? Neem dan contact op met Martin Hemmer of Eliëtte Vaal.